Ochota na redesign

Galeria

O projekcie

Ten projekt był nie lada wyzwaniem. Mieszkanie niespełna 50 -metrowe, pełne pawlaczy i zakamarków, przerobiliśmy na praktyczną przestrzeń dla trzyosobowej rodziny. Postanowiłyśmy kompletnie odmienić układ funkcjonalny, stwarzając przestronną strefę dzienną, pokój dziecięcy, sypialnię z garderobą oraz poszerzając hol tak, aby zmieściła się tam szafa i pralka w zabudowie. Dodatkowym wyzwaniem było uwzględnienie w projekcie i dostosowanie do nowego układu instalacji gazowej, która przebiegała przez całe mieszkanie.

Uważamy, że efekt „po” przeszedł najśmielsze oczekiwania! Przestrzeń nabrała nowoczesnego charakteru i została dostosowana do potrzeb mieszkańców. Hol jest utrzymany w jasnej kolorystyce, która optycznie dodaje mu powierzchni. Zastosowaliśmy tu patent z klejonymi lustrami, za także zaprojektowaliśmy dużą szafę. Drzwi przesuwne prowadzą do salonu z aneksem kuchennym. Strefę dzienną wypełniają jasne kolory z akcentami granatu i czerni. Zabudowa kuchenna jest bardzo minimalistyczna. Gładkie, beżowe fronty zostały urozmaicone przeszkleniami w szafkach wiszących i złotymi uchwytami. Do tego drewniany stół i miękkie krzesła. Po stronie salonu znalazł się narożnik, stolik oraz regał pod oknem. Całości uroku dodają plakaty Ryszarda Kai. W tym pomieszczeniu jak i w pozostałych pokojach zaplanowaliśmy renowację mozaikowego parkietu drewnianego.

Po drugiej stronie mieszkania znajdują się sypialnia i pokój dziecinny. W przestronnej sypialni wydzieliliśmy pojemną garderobę. Zaraz za nią swoje miejsce zajęło drewniane łóżko i stoliki nocne. Klimatu dodają tutaj dodatki w stylu boho. W pokoju dziecięcym znalazło się wszystko, co potrzebne – łóżeczko, komoda z przewijakiem oraz wolnostojąca szafa. Ścianę za łóżeczkiem ozdobiły dziecięce naklejki, a całość dopełniła pleciona lampa, etniczny dywanik oraz grafiki ze zwierzątkami. Swoje miejsce znalazł również baldachim, stanowiący fajną alternatywę dla namiotów tipi.

Łazienka nie zmieniła się znacznie jeśli chodzi o układ. Jednak dostała drugie życie w postaci nowej armatury, ceramiki i innych elementów. Bazę stanowią białe płytki i wzorzysta podłoga, którą dopełniła ściana w błękitnym kolorze.